اخلاق اجتماعی در اندیشه آیت الله العظمی محقق کابلی ره با تأکید بر کتاب نصایح اخلاقی
مقاله تخصصی»
قم، دارالنشر اسلامی، از مجموعه کتاب «سیمای فقاهت و فضیلت»، یادمان آیت الله العظمی محقق کابلی، دارالنّشر اسلامی، چاپ اول، 1402.
ج5، ص359 تا380.
چکیده
اخلاق اجتماعی یک امر ضروری در روابط اجتماعی است بدون تحقّق این امر ، تعاون ، همکاری و خیرخواهی در جامعه بشری رو به زوال خواهد رفت. درافغانستان معاصر با توجه به ناامنی های گسترده ...
و ضعف دستگاه های فرهنگیِ دولتی و غیر دولتی در ترویج اخلاق، تبیین موضوعات اخلاقی از دیدگاه علمای بومی افغانستان ضروری به نظر می رسد. آیت الله العظمی محقق کابلی (ره) را می توان از از علمای بومی دینی افغانستان معاصر دانست که موضوع «اخلاق اجتماعی» در اندیشه ایشان منعکس شده است. مقاله حاضر بر آن است که موضوع فوق را از دیدگاه ایشان بررسی کند تا اخلاق اجتماعی در جامعه هدف ترویج یابد. لذا در این مقاله، اخلاق اجتماعی و زوایای مختلف آن از منظر اندیشه اسلامی با تأکید بر بیانات مرجع فقید، با روش تحلیلی و توصیفی بررسی شده است. در منابع اولیه اخلاق اسلامی «اخلاق اجتماعی» مشخصاً ذکر نشده گرچه دستورات اخلاق اجتماعی در ابواب مختلف گردآوری شده است، اما این نقیصه در منابع متأخر جبران شده و فصل¬های جداگانه تحت این عنوان بحث و تبیین شده است. درباره تحقیق پیش روی، مشخصاً کتاب یا مقاله¬ای تدوین نشده است، تنها منبع موجود، کتاب «نصایح اخلاقی» است که اندیشه اخلاقی مرجع فقید را از طریق بیانات ایشان پیرامون موضوعات مختلف اخلاقی(فردی واجتماعی) منعکس کرده است.