آرمانشهر قرآنی (تمدن نوین اسلامی)

جامعه آرمانی قرآن کریم

آرمانشهر قرآنی (تمدن نوین اسلامی)

جامعه آرمانی قرآن کریم

سلام خوش آمدید
منشوری بر مبنای ادب قرآنی

منشوری بر مبنای ادب قرآنی

يكشنبه, ۴ اسفند ۱۳۹۸، ۰۴:۳۱ ب.ظ

حضرت امام خمینی (س) در دهه رهبری انقلاب

پس از پیروزی نهضت، چند پیام بسیار حساس و سرنوشت ساز صادر نموده که به طور حتم پیام ایشان خطاب به روحانیون، مراجع، مدرسین، طلاب و ائمه جمعه و جماعات که به (منشور روحانیت) معروف گشت؛ یکی از آن وصایای خاص و هدایت های راهبردی ایشان به حساب می آید.‏

تعیین استراتژی جمهوری اسلامی، تبیین رسالت خطیر روحانیون و عالمان دین و هشدار نسبت به رخنه پدیده های ویران کننده ای نظیر (جدایی دین از سیاست)، (تحجر) و (سرمایه داری زالو صفتان) در حوزه های مبارکه علمیه را می توان از کلیدی ترین عناصر منشور روحانیت که بتاریخ سوم اسفند سال شصت و هفت و در ماههای پایانی عمر مبارک امام امت (س) به رشته تحریر قلم روح اللهی آن حضرت در آمد، دانست.

اکنون با گذشت بیش از سه دهه از صدور این منشور جاویدان و به مناسبت سالگرد ابلاغ این پیام تاریخی، متن ویراسته سخنرانی مرجع عالیقدر و استاد بی بدیل حوزه مبارکه علمیه قم، حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله العالی) که از برجسته ترین شاگردان و شارحان منظومه فکری، علمی و عملی امام رحیل امت می باشند را از نظر می گذارنیم که معظم له در همایش (امام و منشور روحانیت) بتاریخ دوازدهم اسفند سال هفتاد و هشت ایراد نموده اند.

 

 

 

 

حضرت امام خمینی (س) در دهه رهبری انقلاب پس از پیروزی نهضت، چند پیام بسیار حساس و سرنوشت ساز صادر نموده که به طور حتم پیام ایشان خطاب به روحانیون، مراجع، مدرسین، طلاب و ائمه جمعه و جماعات که به (منشور روحانیت) معروف گشت؛ یکی از آن وصایای خاص و هدایت های راهبردی ایشان به حساب می آید.‏

تعیین استراتژی جمهوری اسلامی، تبیین رسالت خطیر روحانیون و عالمان دین و هشدار نسبت به رخنه پدیده های ویران کننده ای نظیر (جدایی دین از سیاست)، (تحجر) و (سرمایه داری زالو صفتان) در حوزه های مبارکه علمیه را می توان از کلیدی ترین عناصر منشور روحانیت که بتاریخ سوم اسفند سال شصت و هفت و در ماههای پایانی عمر مبارک امام امت (س) به رشته تحریر قلم روح اللهی آن حضرت در آمد، دانست.

اکنون با گذشت بیش از سه دهه از صدور این منشور جاویدان و به مناسبت سالگرد ابلاغ این پیام تاریخی، متن ویراسته سخنرانی مرجع عالیقدر و استاد بی بدیل حوزه مبارکه علمیه قم، حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله العالی) که از برجسته ترین شاگردان و شارحان منظومه فکری، علمی و عملی امام رحیل امت می باشند را از نظر می گذارنیم که معظم له در همایش (امام و منشور روحانیت) بتاریخ دوازدهم اسفند سال هفتاد و هشت ایراد نموده اند.

 

منشور امام (رضوان الله تعالی علیه) دربارة روحانیّت ، این یک وصیتنامة خاصّی است در کنار آن وصیتنامة عام که به تودة مردم مسلمان خطاب کرده اند . همة مزایای آن وصیتنامة عام را داراست ، ویژگی خاص خود را هم در بردارد ؛ و چنین توصیه ای برگرفته از ادب قرآنی است .

 

انواع خطابات قرآنی

قرآن کریم یک وصیّت عام به تودة انسانها دارد ، یک توصیة خاص به عالمان دین دار و دین باور . مستحضرید گاهی خِطابات قرآن کریم از ناس شروع می شود ، و گاهی به یا أیُّهَا الرَّسُول ختم می شود . این پنج شش نوع خِطاب هر کدام توصیة خداست . آنجا که همگان سهیم اند از امام و امّت به عنوان یا أیُّهَا النّاس مطرح می کند . آنجائی که گروه خاصّی طرفی می بندند با یا اَهلَ الکِتاب یاد می کند . آنجا که بالاتر از اهل کتاب ، مؤمنان به قرآن و عترت بهره مند اند ، به عنوان یا أیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا یاد می کند . و آنجا که در بین مؤمنان ، مردان ژرف اندیش مُتفَطِّن متفکّر بهره می برند به عنوان یا اُولُوا الألباب ، یا اُولُوا الأبصار و مانند آن یاد می کند . از سطح تودة انسان و آدم عادی گذشته ، به انبیاء که می رسند با نَبییّن و مانند آن یاد می کند . در بین انبیاء گروه برتری هستند به نام اُولُوا العَزم که آنها را مخاطب قرار می دهد ، این پنج پیامبر اُولُوا العَزم را و سرانجام آن خِطاب شاخصش را به شخص شَخیص رسول اکرم خاتم انبیاء محمّد مصطفی است ؛ به عنوان یا أیُّهَا النَّبِی ، یا أیُّهَا الرَّسُول . این خطاب های هفت هشت گانه توصیه های الهی است . مردان الهی هم قرآنی می اندیشند . گاهی عمومی سخن می گویند ، گاهی با خواص خطابی دارند ، گاهی با أخصّ مطالبِ منظوراتی را در میان می گذارند .

 

رتبه بندی وصایای امام راحل (ره) نسبت به مخاطبان

امام راحل هم این سه کار را داشت ؛ هم با تودة مردم آن وصیتنامة عام را تدوین کرد ، هم با خواص که علماء هستند و هم با أخصّ که رمز و رازی با آنها در میان داشت . و امّا آنچه را که با أخصّ به عنوان راز و رمز در میان داشت بیگانه از اینها نبود ، بلکه عصارة اینها بود . چون آب هر میوه ، عصارة همان میوه است ، شربت هر میوه همان است . و اگر چیزی احیاناً به صورت رمز با ‌أخصّ در میان گذاشت ، عصارة همان وصیتنامة خاصّ‌ است و این وصیتنامة خاص عصارة همان وصیتنامة عام . منتها مسئولیّت خاص در حوزة رسالت خودشان پیاده می شود .

آنچه که امام راحل (رضوان الله تعالی علیه) که شایسته است هر از چند گاهی طلاب عزیز و همة عالمان دین دار بخوانند و به دیگران منتقل کنند ، همین وصیتنامه و منشور روحانیّت است . اینها را به معرفت از زمان و زمانه فرا خواند ، یک . و به عمل دعوت کرد ، دو . و با پذیرش دیگران به وحدت هدایت کرد ، سه . و زیر مجموعة اصول سه گانه مطالبی را گوشزد کرد . به مردم فرمود : شما وارثان انبیاء اید . باید عالم و آدم را بشناسید تا حرفی بزنید که همه گوش بدهند . وقتی حرف شما را گوش می دهند که شما جهانی و انسانی حرف بزنید . وقتی حرف تان جهانی و انسانی است که مطابق با روزگار و زمان و زمانه باشد . چیزی که تاریخ مصرفش گذشت ، این قصّه است . و آنچه که درد روز مردم است آنها را باید مطرح کنید .

شبهات هر عصری ، اشکالات هر عصری ، علوم هر عصری ، این غذای روز آن مردم است . و اگر وجود مبارک امام صادق (سلام الله علیه) فرمود : اَلعالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس(۱)، این از غُرر روایاتی است که مرحوم کُلینی نقل کرد ، عکس نقیض چنین قضیه ای این است که مَنْ هَجَمَتْ عَلَیهِ اللَّوابِس فَلِیسَ بِعالِمْ . آنکه نمی داند در چه فضائی نفس می کشد ، قهراً زیر پوشش شبهات قرار می گیرد . و کسی که هَجَمَتْ عَلَیهِ اللَّوابِس ، عکس نقیض این فتوا آن است که لِیسَ بِعالِمْ . اصلاً این عالم نیست ؛ خب .

 

فکر حاکم، تعیین کننده زمان و زمانه

زمان را و زمانه را وجود مبارک حضرت امیر (سلام الله علیه) به سیاستهای سلاطین حاکم بر دنیا معرفی کرد . إذا تَغَیَّرَ السُّلطان إذا تَغَیَّرَ الزَّمان (۲)، إذا تَغَیَّرَ السُّلطان تَغَیَّرَتِ الزَّمانِه . زمان آن طور نیست که او را از منجّم بپرسد یا از هَیَوی سئوال کند یا تقویم نگاه کند . حکومت و فکر و اندیشة حاکم بر هر عصری ، زمان و زمانه است . آن دو تا بیان نورانی حضرت امیر (سلام الله علیه) که اگر سلطان و حاکم وضع فکری اش عِوض شد ، زمانه دگرگون می شود ، پیداست که مسئله حکومت و تأثیر آن در فضای فکری مردم و عملی مردم است . در چنین فاز و فضائی امام ششم (سلام الله علیه) می فرماید : کسی نشناسد زمان خود را و زیر پوشش شبهات قرار بگیرد ، لِیسَ بِعالِمْ . خب ؛ اگر ذات أقدس إله به انبیاء آن توصیه را دارد که حرفی بزنید جهان فهم و جهان پسند ، به وارثان انبیاء هم همین حرف را دارد .

اگر قرآن کریم به دیگران فرمود : وقتی خدا دارد حرف می زند ، شما ساکت باشید ، اوّل فرمود خدا حرف هایش چی است ؛ اینچنین نیست که إذا قُرِئَ القُرآن فَاستَمِعُوا لَهُ وَ اَنصِتُوا (۳) مال مجلس ختم باشد یا مال مجلس حفظِ قرائت باشد ، مال مجلس تجوید باشد و مانند آن . مال آنجاها هم هست . امّا محور اصلی پیام به جامعه است . به مردم یک کشور می گوید‌ : وقتی خدا دارد حرف می زند شما ساکت باشید . چون قرآن کلام خداست ، پیام خداست . إذا قُرِئَ القُرآن فَاستَمِعُوا لَهُ وَ اَنصِتُوا . خوب گوش بدهید ببینید خدا دارد چی می گوید . این حرف را در پایان یک سوره گفت ، نه در آغاز سوره یا اَثناء سوره !

 

غلبه کلام الهی بر منطق علمی و عملی انسانها

به تعبیر سیدنا الاُستاد مرحوم علامة طباطبائی ، می فرمود : سورة مبارکة اعراف سراسر توحید است . بعد از اینکه جهان بینی الهی را تشریح کرد ، معنای اُلوهیّت را تبیین کرد ، معنای رسالت عام و خاصّ را تشریح کرد ، معنای معاد و سیر جهانی و هجرت اَبدی انسانها را تبیین کرد‌ ، خطوط کلّی شریعت را بازگو کرد‌ ، و اینکه زمین خانة خداست ، مِلک طِلق خداست ، مِلک اَحدی نیست بیان کرد و اینکه دادن این خانه و این مِلک به دست خداست ، این را بیان کرد ، إنَّ الإرضَ للهِ یُورثُها مَنْ یَشآء(۴)را بیان کرد‌ ، مبارزات فرعون و سخت گیری های در برابر وحی را بیان کرد ، شکست او را بازگو کرد ، فطرت را که جزء غُرر آن آیات و آن سوره است بیان کرد ، علم حصولی و حضوری را بیان کرد‌ ، تَقلیل را خطّ بطلان رویش کشید ، این حرف ها را گفت ، بعد فرمود : مردم ! هر وقت دیدید ما داریم حرف می زنیم شما ساکت باشید . إذا قُرِئَ القُرآن فَاستَمِعُوا لَهُ وَ اَنصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرحَمُون . در چنین فضائی مردم حرف روحانی را گوش می دهند .

به مردم ذات‌ أقدس إله فطرت فهمندگی داد . به خود پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیّه والثناء) هم یک دستور مثبت داد ، بعد دستور سَلبی به دیگران داد . به پیغمبر فرمود چه بگو ، بعد به مردم گفت : صدایتان را بلندتر از صدای پیغمبر نکنید . این تنها اَدب مُشافهه و مکالمه که نیست ! آن گوشه ای از معنای آیه است . لا تَرفَعُوا اَصواتَکُمْ فُوقَ صُوتِ النَبّی ، لا تَجْهَرُوا لَهُ بِالقُول کَجَهرِ بَعضِکُمْ لِبَعْض(۵)، اینها مخصوصْ اَدب مُحاضره نیست . البته اَدب محاضره این است که انسان در مشهد و محضری که هست اَدب را رعایت کند . الآن هم اَدب زیارت این بزرگواران آن است که وقتی حرم مشرّف شدیم آرام زیارت نامه بخوانیم ، این درست است . امّا این مرحلة نازلة این کریمة سورة حُجرات است .

شما دیدید علمای دین شناس وقتی که متأسفانه در ایران قبل از انقلاب تاریخ شاهنشاهی آمده روی تاریخ هجرت ، به همین آیه استشهاد می کردند . می گفتند : وقتی تاریخ شاهنشاهی روی تاریخ هجری بیاید و تاریخ هجری مستور بشود ، معنایش آن است که صدای کوروش بر صدای پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیّه والثناء)‌ برتری پیدا کرد . لا تَرفَعُوا اَصواتَکُمْ فُوقَ صُوتِ النَبّی وَ لا تَجهَرُوا لَهُ بِالقُول . شما صدایتان را بلندتر نکنید . یعنی وقتی دین یک حرفی زد ، فکرتان را بالاتر از حرف دین نزنید. اینچنین باشد که صدای او خاموش بشود . اوّل به پیغمبر فرمود چه بگو ، بعد به مردم دستور خاموشی داد . فرمود : وَاتْلُوا عَلَیْهِمْ باشد‌ ، تعلیم کتاب باشد ، تعلیم حکمت باشد ، تزکیة نفوس باشد ، مشورت باشد ، به سئوالات آنها پاسخ بدهد ، این همة علوم را برای آنها تبیین کن ، چیزهائی بگو که آنها نمی توانند بفهمند . وَ یُعَلِّمُکُمْ مَا لَمْ تَکُونُوا تَعْلَمُون (۶). بعد از تبیین همة این نقاط مثبت ، آنگاه به مردم گفت که : حرف تان بلند تر از حرف پیغمبر نباشد ؛ خب .

 

زمان شناسی، راه عمل روحانیون به منشور امام (ره)

اگر روحانیّت بخواهد به منشور امام عمل کند ، می بینید همین چیزها در فرمایشات امام (رضوان الله علیه) هست . که این باید بداند در چه فضائی زندگی می کند ، در چه عصری زندگی می کند ، مشکل مردم این عصر چیست ، شبهات مردم این عصر چیست . مردم گرفتار شبهه اند ، شبهه یک قدری ویروس است که آدم را رها نمی کند . اگر مسائل سیاسی است ، اگر مسائل نظامی هست ، غالباً بعد از آن صحنه های فکری و ساحت های فکری است . اینچنین نیست که مارکس و اِنگلس اوّل دست به کشتار زده باشند که ؛ استالین ها بعد پیدا شدند . اوّل فکر کمونیستی بود ، بعد حملة استالین دیگر . فکر که آمد ، بالأخره بشر چون با فکر زندگی می کند ، با اندیشه به سر می برد ، او را به سمت خود می برد . و اگر او را به سمت خود برد ، دیگر کنترل او آسان نیست .

شما بارها شنیدید این مِلل و نِحل را هر کس نوشت ، چه ابن حَلف ، چه شهرستانی و چه دیگران ، دو جلد نوشت ، نه یک جلد . « مِلل » همان است که انبیاء آوردند ، « نِحل » همان است که دانشمندان آوردند . هر پیغمبری آمد ، ملّتی آورد . و بیگانه ای آمد یک نِحله ای در برابر ملّت پیغمبر آورد . بشر تا بود ، این هست . منتها رسالت علماء در این است که بفهمند در چه فضائی زندگی می کنند ، مشکل علمی آن جامعه چیست . شما همین دو مطلبی را که قرآن کریم دربارة همة انسانها بازگو کرد دربارة خصوص علماء تشریح کرد و اینها را وارثان پیغمبر قرار می دهد .

 

هدف خلقت بشر

اوّلاً فرمود که ما شما را برای چی خلق کردیم . یعنی کلّ بشر برای چی خلق شدند . فرمود : برای اینکه معرفت پیدا کنند . آن بخش گزارش های علمی شان تأمین بشود . فاهمة آنها تغذیه بشود ، و هم محبّت پیدا کنند که بخش گرایش های آنها تغذیه بشود و عاطفة آنها بیمه بشود . هم در بخش پایانی سورة مبارکة طلاق فرمود : اَللهُ الَّذِی خَلَقَ سَبعَ سَماواتٍ وَ مِنَ الأرضِ مِثلَهُنَّ لِتَعلَمُوا أنَّ دَعانا بِشِیءٍ قَلیل وَ أنَّ الله قَدْ أحاط بِکُلِّ شِیءٍ عِلماً (۷). یعنی ما این نظام را آفریدیم که شما عالم بشوید . به اسمای حُسنای حقّ عالم بشوید . اگر به علیم قدیر پی بردید ، به سائر اسماء هم پی می برید . مستحضرید که اینها هدف خلق است ، نه خالق . اینچنین نیست که ذات أقدس إله غرض داشته باشد ، چون خودش هدف است . هر فاعلی کاری را برای رسیدن به کمال انجام می دهد و خود کمال مطلق اگر خواست کاری را انجام بدهد ، چون کمال مطلق است خیلی از آن نشئت می گیرند . این دیگر نه بندگان را خلق کرد که سودی ببرد ، نه بندگان را خلق کرد که جُودی بکند ! کار خدا ‹ تا › بر نمی دارد . همة اینها هدف خلق است ، نه خالق . او چون غنیّ عَنِ العالَمین است ، خود هدف است ، یک . و چون حکیم است سراسر کار او منشاء حکمت خواهد بود ، دو . چنین خدائی به ما فرمود : من عالم را ‏آفریدم تا شما عالم بشوید . به اسمای حُسنای الهی آفریدگار ؛ لِتَعلَمُوا أنَّ اللهَ عَلی کُلِّ شِیءٍ عَلِیم . وَ أنَّ اللهَ قَدْ اَحاطَ بِکُلِّ شِیءٍ عِلماً . بعد از اینکه مسئله معرفت تأمین شد و گزارش های علمی بشر تأمین شد ، آنوقت باید تأمین گرایش های عملی او و محبّت او و عبادت او بخش پایانی سورة مبارکة ذاریات را نازل کرده است که همان آیة معروف است ؛ مَنْ خَلَقْتُ الجِنَّ وَالإنس إلا لِیَعبُدُون (۸). خوب ؛ اگر انسان هم گزارش های علمی او با بخش سورة طلاق تأمین بشود ، هم گرایش های علمی او با بخش پایانی سورة مبارکة ذاریات تأمین بشود ، این توصیة خداست نسبت به کلّ انسانها .

 

انذار و راهنمایی مردم، هدف غایی عالمان دین

امّا نسبت به عالمان دین که می رسد‌ ، اینها را کنار هم ذکر می کند. می فرماید: شما بروید به مراکز علوم اسلامی ، به فقاهت بار یابید تا مُنذر مردم باشید . لُولا نَفَرَ مِنْ کُلِّ فِرقَهٍ مِنْهُمْ طائِفَهٌ لِیَتَفَقَّهُوا فِی الدّین وَلیُنْذِرُوا قُومَهُمْ إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ (۹). فقاهت که در کتاب و سنّت آمده است به معنی فقه مصطلح نیست . چنین که حکمتی هم که در کتاب و سنّت آمده است به معنی فلسفة مصطلح نیست . اصولاً علوم اسلامی فقه است ، علوم اسلامی حکمت است . هم حکمت اسلامی فقه است و هم فقه اسلامی حکمت است . آن معنای جامع خود را خواهد داشت . این اصطلاح بندی ها بعد پدید آمد . فرمود : مردم آمدند ، موظّف اند بروند حوزه های علمیّه ، فقیه بشوند تا کار انبیاء را انجام بدهند . فقاهت نیمی از راه است و نیمة راه است . اگر کسی هدفش این باشد ؛ من بروم حوزة علمیّه حکیم بشوم ، متکلّم بشوم ، فقیه بشوم ، اصولی بشوم که بشوم استاد یا بشوم مدرّس یا بشوم مصنّف یا مؤلّف و مانند آن ، این هنوز در بین راه است . این به مقصد نرسیده . فقاهت و نشر آثار فقاهت ، نشر علمی فقاهت ، این بین راه است . عمده آن لِیُنْذِرُوا قُومَهُمْ إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ است . این إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ خواه قومشان رَجَعُوا إلِیْهِمْ ، خواه اینها رَجَعُوا إلی قُومِهِمْ ، بالأخره وقتی مراجعه های علمی باشد ، اینها باید قومشان را اِنذار کنند . تقدیس و تصنیف و تألیف و تدوین و اینها یک کار سختی نیست ، به دلیل اینکه خیلی ها به این مقام می رسند . استاد می شوند ، مصنّف می شوند‌‌ ، مؤلّف می شوند ، مدرّس می شوند . اینها سخت نیست . عمده اِنذار است که انسان بتواند جامعه ای را از قیامت هراسناک کند . و تا اِنذار نباشد ، جامعه به مقصد نمی رسد . و خود عالمان دین که به اتّحاد دعوت شدند ، متّحد نخواهند شد .

 

اثر گذاری بر دلهای مردم، رسالت سنگین روحانیون

هر جا سخن از اختلاف است ، اثر فراموشی قیامت است . خب ؛ این اِنذار کار آسانی نیست . این سخنرانی نیست . کسی بخواهد مردم را از قیامت بهراساند ، باید خودش بترسد تا حرفش اثر کند . اگر چنانچه خودش هراسناک نباشد که حرفش در دلها خوف ایجاد نمی کند . یک وقت کسی درس می گوید ، این با فاهمة مردم کار دارد ، با عاقلة مردم کار دارد . تدریس می کند ، کتاب می نویسد ، ولی آن جاذبه ای که باید در مردم ایجاد کند‌ ، یعنی با آن عاطفة مردم ، با نِهانِ عملی مردم کار داشته باشد ، نیست . فرمود : شما فقاهت را برای تأمین بخش های علمی جامعه نخواهید . آن یک گوشة کار است ، نه همة کار . فقاهت را برای تأمین گوشه های عملی جامعه بخواهید .

جامعه اگر از قیامت هراسناک باشد ، مشکلی در آن جامعه نیست . لِیُنْذِرُوا قُومَهُمْ إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ . اگر در آن عتائق سُور قرآنی به رسول اکرم (علیه و علی آله آلاف التحیّه والکرم) فرمود : قُمْ فَأنْذِر(۱۰) ، در عین حال که بخش علمی را تأمین می کند ، یُعَلِّمُهُمُ الکِتابَ وَالحِکمَه است ، تلاوت آیات است و مانند آن . امّا فرمود : قُمْ فَأنْذِر . همان رسالت را به روحانیّت و عالمان دین شناس و دین باور هم می دهد که فرمود : شما بروید به مقام شامخ فقاهت بار یابید ، لِیُنْذِرُوا قُومَهُمْ إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ . اِنذار کنید مردم را ! اِنذار کردن هم کار‌ آسانی نیست . تا کسی خودش از جهنّم هراسناک نباشد ، حرفش در مردم هراس از معاد ایجاد نمی کند . و تا جریان قیامت در بین نباشد ، مردم از روز حساب نهراسند ، اصلاح جامعه آسان نخواهد بود . لِیُنْذِرُوا قُومَهُمْ إذا رَجَعُوا إلِیْهِمْ .

 

عناصر محوری منشور روحانیت

خب ؛ پس این توصیه ای که ذات أقدس إله به عموم مردم کرده است ، برابر بخش های پایانی سورة مبارکة طلاق و ذاریات ، به خصوص علماء در سورة مبارکة توبه ایراد کرده است و همان توصیة خاصیّ را که ذات أقدس إله به رسول اکرم (علیه و علی آله آلاف التحیّه والکرم) دربارة انذار و تعلیم و تربیت جامعه بیان کرد ، همان حرف را به علماء و مَشاعل هدایت بیان کرد . و آنچه را که کتاب و سنّت به علماء تذکّر دادند ، امام راحل (رضوان الله علیه) به عنوان یک وصیتنامة خاص به روحانیّت و علمای حوزه و اوتاد حوزه تذکّر داد که : اوّلاً ؛ دین شناس کامل باشند ، یک . و دین باور باشند ، مؤمن باشند ، دو . و این وحدت و اتّحاد و هماهنگی و هم آوائی را از دست ندهند ، سه . و از زمان و زمانه باخبر باشند ، چهار . و بالأخره این انقلاب را تا زمان ظهور صاحب اصلی و اصیل اش حفظ کنند ، پنج . مگر اتّحاد کار آسانی است ؟ چون هم از درون ما یک اعداء عَدوّی است که ما را به اختلاف می خواند ، هم از بیرون دشمن ها صف کشیدند ما را اِرباً اِرباً کنند .

 

جهاد اکبر در منظر عارفان سالک

این جهاد اکبر به اصطلاح تودة ماها همین جنگ بین عقل و نفس است . حالا آنها که مثل امام راحل (رضوان الله علیه) این راه ها را طی کردند ، آنچه را که ما اکبر می دانیم پیش اینها اُوسط است . آنها یک مرحلة برتری دارند که آنجا مشکل جهاد در بین هست . برای تودة ماها جهاد اکبر ما همین تهذیب نفس ماست که آدم خوب بشویم ، آدم عادل بشویم . بَد نکنیم ، خِلاف نکنیم ، معصیّت نکنیم ، گناه نکنیم ، همین . خب ؛ اگر چنانچه کسی بخواهد با دیگری متّحد بشود دشوار است ، راه حلّش هم و درمانش هم قرآن کریم پیش بینی کرده .

 

راههای میانی و نهایی رفع اختلاف از منظر قرآن کریم

اوّلاً : خطر اختلاف را ذات أقدس إله به عنوان یک عذاب الهی بازگو کرده که این عذاب است . فرمود : در مسیحی ها ، در یهودی ها ما این القاء را کردیم ، برای اینکه اینها را خواستیم تَغذیب کنیم . وَ ألقَینَا بِینَهُمْ العَداوَهِ وَالبَغضاء إلی یُومِ القِیامَه (۱۱) وَ اَغرَیْنَا بِیْنَهُمْ العَداوَهِ والبَغْضَاء إلی یُومِ القِیامَه (۱۲). چه در یهودی ها ، چه در مسیحی ها ، ما اینها را به تازیانة اختلاف تنبیه کردیم . اگر خدای ناکرده یک اختلافی در بین گروهی ، مخصوصاً عالمان دین ظهور بکند ، این نشانة تَعذیب الهی است . و عذاب الهی تنها راهش اِلتجای به درگاه خداست . اگر کسی بین خود و بین خدای خود را اصلاح کند ، اختلاف رخت برمی بندد . و اگر خدای ناکرده امّتی گرفتار اختلاف شد ، هرگز روی خیر را نخواهد دید . یکی از بیانات نورانی حضرت امیر (سلام الله علیه) آن طوری که در نهج البلاغه آمده است این است که فرمود : هیچ امّتی چه در گذشته و چه در آینده از اختلاف خیری ندید . هیچ امّتی چه در گذشته ، چه در آینده با اختلاف به جائی نمی رسد ، خیری نخواهد دید . إنَّ الله سُبحانَهُ وَ تَعالی لَمْ یُعطِ اَحَدً فُرقَهٍ‌ خِیراً مِمَّنْ مَضی وَ لا مِمَّنْ بَقِی(۱۳). این مِمَّنْ مَضی ممکن است روی تجارب پیشین آدم حمل بکند ، حالا مِمَّنْ بَقِی را بر اساس همان علم غیبی که امام (سلام الله علیه) دارد قابل حلّ است . فرمود : هرگز امّت از دایرة اختلاف به جائی نمی رسد . اینچنین است . در همان بخش ها هم فرمود به اینکه : از جماعت کبری و از سَواد أعظم جدا نشوید ، از جامعه جدا نشوید و از خطر اختلاف این است . بعد هم فرمود : اگر رهبر هم مثل من باشد‌ ، مادامی که شما فضای فکری بیگانه ها را نشناسید و جامعه را گرفتار اختلاف بکنید ، به بدترین خطر مبتلا می شوید .

 

سرنوشت تلخ بازماندگان ابراهیمی (ع) به دست طاغوت عصر

قبلاً بیانات سودمندی فرمودند ، همة ما استفاده کردیم که در ترکیه چه گذشت ، با علمای ترکیه چه گذشت‌ ، شیعیان ترکیه و حامیان اهل بیت (علیهم السَّلام) در ترکیه چه آسیبی دیدند . حضرت امیر (سلام الله علیه) آنطوری که در خطبة قاصعه آمده است فرمود به اینکه : شما مردم ، در جریان انبیای گذشته باشید ؛ ابراهیمی بود (علیه و علی ابنائِهِ وآله علیه السَّلام) آمده انقلابی کرده ، رهبر انقلاب بوده ، بعد انبیای ابراهیمی هم آمدند حکومتی تشکیل دادند، بعد چه شد ؟ بعد فرمود : همین اَکاسره و همین قیاصره (اینها را در خطبة قاصعة نهج البلاغه دارد) ، اَکاسره ؛ آن روز دو امپَراطوری ابرقدرت روی زمین حکم رانی می کردند . یکی کِسراهای ایران بودند ، یکی هم قیصرهای روم . فرمود : همین اَکاسره ، یعنی کِسری های ایران ، همین قیاصره ، یعنی قیصرهای روم ، همین اکاسره یعنی کِسری های ایران آمدند این حکومت اسلامی را هضم کردند ، بَلع کردند و حاکمان دین را به بَند کشیدند .

 

همت مستمر سیاست قهار برای نابودی دین

فرمود : می دانید با پیغمبر زاده ها اینها چه کردند ؟! با فرزندان ابراهیم خلیل اینها چه کردند ؟ فرمود : اینچنین نیست که اینها اگر گفتند  مثلاً : دین از سیاست جداست ، این آتش بس یک طرفه را کسی قبول کرد ، آنها قبول کنند که !! حالا کسی ، یک ساده اندیشی باور کرد که دین از سیاست جداست ، مگر سیاست قَهّار خود را از دین جدا می داند ؟ می گوید : دین إلا و لابد باید نوکر و بردة من باشد . آنطوری فتوا بدهد که من می خواهم . کدام قَهّاری به مقصد رسیده است و گفت که : همانطوری که دین از سیاست جداست ، سیاست هم از دین جداست ؟! کدام قَهّاری به مقصد رسیده است و گفت : همانطوری که علم از سیاست جداست ، سیاست هم از علم جداست‌ ؟! اینها به اندیشمندان می گفتند: طرزی بفهمید که ما می خواهیم . به عالمان دین شناس به حسب ظاهر می گفتند‌ : طرزی فتوا بدهید که ما می طلبیم . هرگز سیاست از دین جدا نبود ، گرچه ساده اندیشان دین را از سیاست جدا کردند . هر وقت این سیاست مداران قَهّار به مقصد رسیدند ، دین را به بَند کشیدند . این تنها فتوای شُریح قاضی نبود که بگوید ؛ با گرفتن دویست دینار : عَلی إنَّ حُسینِ بنِ علیّ بنِ أبیطالِب قَدْ خَرَجَ عَلی اَمیرِ المُؤمِنین فَدَمُهُ هَدَر !!! از این فتواهای سلمان رشدی گونه در هر عصری بود . خب پس اینچنین نیست که اگر آتش بس یک جانبه را ساده لوحانه کسی قبول کرد ، آن سیاست باز قَهّار هم بپذیرد که ! همین انبیای ابراهیمی که مردم را هدایت کردند ، این امامزاده ها ، این پیغمبر زاده های ساده اندیش گفتند : بله ، دین از سیاست جداست !!

حضرت فرمود : این کِسراهای ایران تاختند ، قیصرهای روم تاختند، همین امامزاده ها را به چه بَندی که نکشیدند ! فرمود‌ : اینها را به این صورت در آوردند . اینها کارگر ساده می خواستند . همین امامزاده ها را ، همین پیغمبر زاده ها را ، اینها را اصحاب « وَبر » و « دَبر » کردند . شما خیال کردید اینها که حاکم شدند ، این سرزمین را گرفتند ، به امامزاده ها پست های کلیدی دادند ؟‌ ! بالأخره آن روز وسیلة نقلیّه شتر بود . شتر یک سازمانی می خواست . یک کسی می خواست که این را موهایش را بچیند ، کُرک هایش را بچیند ، این ها را تیمار کند‌، زخم هایش را درمان کند ؛ بالأخره شتر یک چهار واداری می خواهد . فرمود : مگر یادتان رفته که امامزاده ها را اینها آمدند چهار وادار کردند . مگر تاریخ نخواندید ؟ مگر اینها مسلّط نشدند ؟ مگر پست کلیدی را خودشان نگرفتند ؟ مگر چهار واداری را به بچّه های پیغمبرها ندادند ؟ فرمود : چرا ما را تنها می گذارید ؟ ما که آمدیم شما را زنده کردیم . فرمود : اینها آمدند ؛ ( اَکاسره و قیاصره ) . اینها را نام می برد . آنروز بیش از دو حکومت که روی زمین نبود .

 

لزوم هوشیاری منادیان جدایی دین از سیاست

در منشور امام راحل (رضوان الله علیه) هم آنروز دو حکومت شرق و غرب بود ؛ یکی فرو پاشید ، امیدواریم دیگری هم به شرح ایضاً گرفتار فروپاشی شرق بشود ! ألَیسَ الصُّبحُ بِقَرِیب (۱۴). امّا اگر ما بین مان و بین خدا را اصلاح کنیم ، هیچ مشکلی در جامعه نخواهد بود . فرمود : شما قبل از انقلاب ابراهیمی را ببینید ، بعد از انقلاب ابراهیمی را ببینید . ببینید این بیگانه ها ساکت ننشستند و آمدند بهترین انسانها را به بَند کشیدند !! دین خدا را که از یاد مردم بردند . بنابراین هرگز سیاست خود را جدای از دین نمی داند . سیاست خود را جدای از علم نمی داند . آن عالم شبهه نشناس که هَجَمَتْ عَلَیهِ اللَّوابِس اگر به دور از سیاست زندگی کند ، و هم یک وقت یک وقت تحت قَهر سَیّاسان قرار می گیرد . و آن عالم متدیّنِ به حسب ظاهر اگر فضای فکری او دینی نباشد‌ ، بالأخره ناچار است برابر سیاست قَهّار فتوا بدهد . اینطور نیست که آنها آدم را رها بکنند . و اتّحاد هم کار آسانی نیست . حضور یکدیگر را حفظ کردن ، در قیام کسی سخن نگفتن ، اینها از برکات حوزوی است .

 

ضرورت الفت مؤمنین با یکدیگر

وجود مبارک امامِ رضا (سلام الله علیه) فرمود : به سراغ یکدیگر بروید ، فاصله نگیرید . تَضاوَرُوا فَإنَّ فِی زِیارَتِکُمْ اِحیاءً وَ لاَحادِیثنا وَ اَحادِیثنا تَعْطِفُ بَعضَکُمْ عَلی بَعضٍ . فرمود : فاصله نگیرید ، پشت سرهم حرف نزنید ، غیبت یکدیگر را نکنید‌ ، حضور یکدیگر را محترم بشمارید ، برای اینکه اگر دور هم جمع شدید ، شما شیعیان مائید ؛ شیعیان ما وقتی یک جا جمع شدند حرف های ما را نقل می کنند . و خاصیّت حرف ما ایجاد وحدت و انعطاف است . وَ اَحادیثُنا تَعْطِفُ بَعضَکُمْ عَلی بَعْض . تا آنجا که ممکن است حرف های وسائط را گوش ندهید ، واسطه ها را گوش ندهید ، خودمان حضور را درک کنیم . با یکدیگر بیشتر باشیم ، این وفاق ملّی را باید تقویّت کرد . دو جلسه تشکیل شد ، بقیّه هم تشکیل بشود به لطف الهی ، این وِفاق ملّی در جوامع روحانی ، در مجامع روحانی نقش مؤثری دارد . بخش های دیگر هم اینچنین است .

 

اهمیت دشمن شناسی و راههای مکر او

امّا چون اینجا به عنوان منشور امام و روحانیّت است این بخش ها مطرح می شود . این وحدت بهترین سرمایه است و یادگار و مظهر همان آن وحدت ربوبی ذات أقدس إله است . و این دشمن بیگانه هم که باز امام راحل (رضوان الله علیه) فرمودند به اینکه : این دشمن سخت بسته است ، (استکبار جهانی و صهیونیست) ، این را شما مستحضرید که ذات أقدس إله در قرآن کریم به رسول اکرم (علیه و علی آله آلاف التحیّه والکرم) فرمود به اینکه : خاصیّت صهیونیست اصولاً فتنه است و خیانت . لا تَضارُ تَتَّبِعُوا عَلی خَائِنَهً مِنْهُمْ . فرمود : اینها هر روز یک نقشة جدید می کشند . به این مسلمانها بگو بیدار باشند . امروز که اصلاً کلاس های تخصّصی برای سیاست بازی و مکر پیدا کردند ! یک حرفی است که معروف است بین افراد عادی که هیچ جاهلی نمی تواند عالم را فریب بدهد ، برای اینکه این عالم یک روزگاری هم مثل این جاهل دوران جهل و جوانی را گذرانده . امّا اگر کسی در رشتة مکر متخصّص شد ، او در رشتة‌ خود عالم است ، او که دیگر جاهل نیست . او می تواند فریب بدهد . فرمود به اینکه : لا تَضارُ تَتَّبِعُوا عَلی خائِنَهٍ مِنْهُمْ .

 

لزوم بصیرت در برابر استکبار جاعِل

یک بیان لطیفی مرحوم صاحب جواهر دارد در بحث جِزیه و جهاد که این یهودی ها برای اینکه به حکومت عصرشان جِزیه نپردازند ، یک قباله ای در‌آوردند که پیغمبر اسلام (علیه و علی آله آلاف التحیّه والثناء) یهودی ها را از پرداخت جِزیه مُعاف کرده ، بعد از جریان فتح خیبر . قباله را نگاه کردند ، دیدند بله ، قباله به خط بعضی از اصحاب و مسلمانهای صدر اسلام است و امضای بعضی از اصحاب و شهادت بعضی از اصحاب و مسلمین صدر اسلام ، و باورشان شده . اوّل کسی که فهمید شاید خطیب بغدادی بود و مانند آن ، بعد مرحوم صاحب جواهر این را نقل می کند . بعد بررسی کردند ، دیدند این قباله جعلی است . این سند جعلی است ! این یهودی که به کتاب خود رحم نکرده است ، به دست نوشتة اصحاب پیغمبر هم رحم نخواهد کرد . نشانة مَجعول بودن این قباله و سند هم این است که به خطّ معاویه است . خب در روز فتح خیبر که معاویه هنوز مسلمان نشده بود. معاویه اصلاً مسلمان نبود . اِستسلام آورد ، مَا اَسلَمُوا بَلِ اسْتَسْلَمُوا (۱۵)، آن هم بعد از فتح مکّه . روز فتح خیبر که اصلاً معاویه در کار نبود . این خط آن کاتب که جعل است . امضای زید اَرغم و اینها کار اوست به عنوان شاهد ، اینها هم که قبل از فتح خیبر مُرده اند ، اصلاً نبودند اینها . خب ؛ چنین قبالة جعلی که به نام پیغمبر جَعل می کند ، حالا برای نفت و گاز شما اینها بی کار نشستند ؟

 

غیر ممکن بودن صلح و سازش با رهبران مستکبر کفر

این اسرائیل و صهیونیست ؛ بارها به عرضتان رسید که با کافر می شود زندگی مسالمت آمیز داشت . در سورة مبارکة ممتحنه هم فرمود ، امّا با مستکبر نمی توان زندگی کرد . این بخش کم نیست که خدای سبحان می فرماید : با اینها بجنگید‌ ، نه برای اینکه کافرند‌ ، فَقاتِلُوا اَئِمَهَ‌ الکُفر ، چرا ؟ چون : إنَّهُمْ لا أیمانَ لَهُمْ (۱۶)، نه لا اِیمانَ لَهُمْ ! فرمود : اینها نه به هیچ قطعنامه ای احترام می گذارند ، نه به کنوانسیون احترام می گذارند ، نه به مباحث بین الملل احترام می گذارند ، به هیچ چی احترام نمی گذارند . خوب حالا شما با گروهی می خواهید زندگی کنید که به تعهّد خود پایبند نیستند !! فَقاتِلُوا اَئِمَهَ الکُفر ، وَ إنَّهُم لا أیمان لَهُمْ . از خطر چنین گروهی برحَذر می دارد . فرمود : اگر با هم نبودید ، اگر اسلام تان را درست شناختید ، اگر وحدت مذهبی تان را حفظ نکردید ، اگر بین خود و خدایتان را اصلاح نکردید ، این اَکاسره ، این قیاصره بر سر شما آنچنان خواهند آورد که بر فرزندان ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و امثال ذلک آوردند .

بیانات حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظلّه) در همایش امام (رض) و منشور روحانیّت  _  ۱۲/۱۲/۱۳۷۸

قم  ـ  سالن اجتماعات مؤسسة امام خمینی (ره)


(۱) تُحف العقول / صفحة ۳۵۶

(۲) نهج البلاغه / نامة ۳۱ ـ إذا تَغَیَّرَ السُّلطانُ تَغَیَّرَ الزَّمان

(۳) سورة اعراف / آیة ۲۰۴

(۴) سورة اعراف / آیة ۱۲۸

(۵) سورة حُجرات / آیة ۲

(۶) سورة بقره / آیة ۱۵۱

(۷) سورة طلاق / آیة ۱۲ ـ اَللهُ الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَماوتٍ وَ مِنَ الأرضِ مِثلَهُنَّ یَتَنَزَّلُ الأمْرُ بِینَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أنَّ اللهَ عَلی کُلِّ شِیءٍ قَدیر وَ أنَّ اللهَ قَدْ اَحاطَ بِکُلِّ شِیءٍ عِلماً .

(۸) سورة ذاریات / آیة ۵۶

(۹) سورة توبه / آیة ۱۲۲

(۱۰) سورة مدّثر / آیة ۲

(۱۱) سورة مائده / آیة ۶۴

(۱۲) سورة مائده / آیة ۱۴

(۱۳) نهج البلاغه / خطبة ۱۷۶

(۱۴) سورة هود / آیة ۸۱

(۱۵) نهج البلاغه / نامة ۱۶

(۱۶) سورة توبه / آیة ۱۲

. انتهای پیام /*
 

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
آرمانشهر قرآنی (تمدن نوین اسلامی)

آرمانشهر قرآنی
یک شهر رؤیایی نیست
بلکه تحقق آرمان است.
تحقق هدفی والاست؛
و بشر،
هنگامی که به وحی نیازمند شد و به قرآن نیازمند شد،
آرمان خود را در «قرآن» جستجو می کند.

پیام های کوتاه