کودتای 1978 افغانستان (7 ثور 1357) / بخش سوم: قیام کمونیست ها
آغاز قیام کمونیستها در افغانستان
قتل میر اکبرخبیر از اهالی لوگر و از اولین کسانی بود که در افغانستان به ایدئولوژی مارکسیستی- لنینستی گرایش پیدا کرد.
در ایجاد حزب دموکراتیک خلق فعالیت کرد. هنگام تحصیل در دانشکده نظامی (فاکولته حربی) به جرم توطئه علیه دولت دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی از زندان در سال 1356ش با ببرک کارمل همکاری سیاسی نموده و به حلقه ی گروه او پیوست. در تضاد حزبی بین تره کی و ببرک جانب ببرک را گرفت. و در گروه پرچم علاوه بر این که یکی از رهبران آن بود، وظیفه ی تبلیغ حزب را در «اردو» و ارتباط با صاحب منصبان را بر عهده داشت؛ وظیفه ای که در حزب خلق بر عهده «حفیظ الله امین» بود(فیاضی، 1389: 215).
درتاریخ بیست و هشتم حمل سال 1357ش میر اکبر خیبر در نزدیکی مطبعه ی دولتی پهلوی سرک عام ترور شد، در مورد قتل خیبر که به صورت مرموز اتفاق افتاد، پرچمی ها آن را به دولت داود خان نسبت دادند(همان: 215) هر چند که «حفیظ الله امین» نیز در مظان اتهام بود به دلیل رقابتی که باوی داشت و جلوانداختن کودتا که قرار بود در ماه اسد صورت گیرد(همان).
بعد قتل او سران دو حزب خلق و پرچم در ششم ثور دستگیر شدند. حفیظ الله امین قبل از دستگیری موفق شد در مدت چند ساعت فرمان کودتا را صادر کند(همان: 217-218)
صبح روز بعد ، در 7ثور 1357 کودتاچیان موفق شدند (به کمک هواپیماهای میگ شوروی که تانکهای دولتی را منهدم می کرد) با تانک و افراد پیاده وارد ارگ شده و سردار داود خان را همراه برارد و اعضای خانواده اش از بین ببرند(همان: 218).
روز سه شنبه 12 ثور 1357ش ، «حزب دموکراتیک خلق افغانستان» اعلام موجودیت کرد و نورمحمد تره کی به عنوان رئیس دولت و رئیس «شورای انقلاب» و «ببرک کارمل» به عنوان معاون اول تعیین شد و نیز:
- وزیر خارجه حفیظ الله امین
-وزیر دفاع: دگروال عبدالقادر خان
- وزیر پلان( برنامه ریزی) : سلطان علی کشتمند و...
منابع:
- فیاض، علی اکبر(1389). تاریخ معاصر افغانستان از احمد شاه درانی تا سقوط کمونیستها، مشهد، چاپ اول، مرکز چاپ و نشر المصطفی ص .
https://arquran.blog.ir/post/74
- ۰۰/۱۲/۲۲